Plukken en strippen van de ruwharige hond                                              

 

De plukvacht is een bijzondere vorm binnen de vachtstructuren. Honden die vroeger zwaar werk deden in de jacht hadden deze bijzondere haar structuur nodig als bescherming. De harde haren van de bovenlaag beschermde de hond tegen weersinvloeden, tegen het struikgewas en in nauwe ruimtes ondergronds tijdens de jacht. De onderwol diende als isolatie. Vroeger konden de honden zichzelf voorzien in de vachtverzorging door het werk wat ze dagelijks deden. Doordat ze door dichte bosjes en struiken liepen schuurde de dode, losse vacht er af.

In de trimsalon

De honden van tegenwoordig werken over het algemeen niet of nauwelijks meer, de leefomstandigheden zijn sterk veranderd. Zo ook de vacht zelf. De vachten zijn in de loop van de jaren dikker en voller geworden. Ze hebben nu hulp nodig bij het verwijderen van de losse haren. Dit noemen we plukken.

De ruwe bovenlaag gaat in de rui, maar valt niet uit. De onderwol verhaart het hele jaar een beetje door. De dode haren moeten we dus verwijderen door deze pluk voor pluk te verwijderen.

Plukken tot op de onderwol gebeurt gemiddeld twee keer per jaar en dan hou je een pluizige zachte, maar gevoelsmatig, kale hond over.

Steeds vaker wil men de hond graag ruw houden, want dan is de hond toch op zijn mooist, en altijd beschermd tegen het weer. Als je de ruwhaar iedere drie tot maanden plukt creƫer je een zogenaamde stripvacht. Dan hou je altijd een laagje ruwhaar over en dit is de nieuwe laag die de volgende trimbeurt geplukt word. Zo blijft de hond altijd mooi ruig.

Let wel op dat door sommige trimsalons moeilijk plukken als excuus gebruikt word om te scheren. Een ruwharige hond is bijna nooit moeilijk te plukken! Zelfs zachte haren zoals van een Hollandse Smoushond (poten ) of Bouviers zijn goed te plukken, als je er de tijd voor neemt en goede technieken gebruikt! Als u twijfelt over de behandeling van uw trimmer, vraag dan gerust een andere trimmer hoe die dat zou doen! Het is mogelijk een geschoren vacht te herstellen, hier gaat tijd en geduld in zitten en de eerste plukbeurt kan voor de hond vervelend zijn, deze zachte haren zijn moeilijk te plukken.

Wanneer is uw hond goed plukrijp

Er valt altijd wel wat haar te plukken uit een ruwharige hond, uw hond is echter pas plukrijp als uit de nek en boven op de billen het haar makkelijk te plukken valt.

Twijfelt u aan de plukrijpheid kunt u altijd even langslopen om te kijken hoever de vacht ervoor staat.