De Labradoodle en het vachtonderhoud.

MAC  lijn specialisatie labradoodle & goldendoodle

 

Door de populariteit van de Labradoodle komen steeds meer mensen in aanraking met deze (nog rasloze) hond.

Zoekt u informatie op internet, zult u zich verbazen over de soms geheel tegenstrijdige verhalen betreffende de 'juiste' fokwijze en het  onderhoud van de vacht.

Twee duidelijke websites zijn:

www.iealb.eu en www.cymbrogi-labradoodles.com

Ieder die zegt dat deze honden niet verharen en daarom hyperallergeen zijn zuigt toch een  fantasierijke fabel uit zijn duim. 

Iedere vacht van elke hond verhaart!

Echter, bij diverse hondenrassen blijft de uitgevallen haar in zijn vacht hangen, deze moet dus uitgeborsteld worden.  En daar ontstaat vaak het probleem waardoor de hond met een superleuk ogende vacht geheel kort geschoren moet worden, omdat de vacht geheel vervilt aan de huid vastzit. Tot een maand of 7 heeft de labradoodle een zeer makkelijk te onderhouden vacht en wennen de eigenaars aan een hond waarbij je zo goed als geen onderhoud hebt.

Vanaf de leeftijd van 7 maanden tot een jaar gaat de labradoodle zijn vachtwisseling in.Er ontstaan 'knoopjes', 'klitjes' of hoe je het maar noemen wilt door opkomende onderwol. Binnen zeer korte periode kan de vacht 'ontploffen' en volledig in de klit raken met vervilting tot gevolg.

Wat is de beste manier om dit te voorkomen?

Wen uw hond als pup aan een wekelijkse uitkambeurt, zet de hond iedere week op uw (tuin)tafel en borstel de hond overal goed uit. Daarna gaat u met een kam door de gehele vacht, ook achter de oren, onder de oksels, in de liezen en vergeet het haar tussen de tenen niet mee te nemen. Door met een kam de hond na te lopen ontdekt u waar de klitten zitten en kunt u die in de beginfase al rustig uit elkaar peuteren.

Puppybeurt

In bijna iedere trimsalon kunt u gratis terecht voor een puppybeurt, gebruik die kans zodat u kunt zien hoe u uw hond het makkelijkst bij kan houden, trimmers staan voor u klaar om u de nodige informatie te geven.

 

Met vriendelijke groet,

Dorien Rommers